Indhold:

Småhuse

Forfatter:
Lars Horsbøl

Et småhus er en ejendom, der ligger i en reguleret kommune med 6 eller færre beboelseslejligheder. Småhuse lejen fastsættes efter det lejedes værdi princippet.

Estimeret læsetid: 4 min.

Sidst opdateret: 05/09/2023

Hvad er småhuse?

Et småhus er en ejendom, der ligger i en reguleret kommune med 6 eller færre beboelseslejligheder. Denne definition blev vedtaget d. 1. Januar 1995. Småhuse er et lejeretligt begreb, som defineres i lejeloven.

Småhuse kan være et rigtig godt valg til den mindre ejendomsinvestor, da de er overskuelige, nemme at administrere og forholdsvis nemme at finansiere. Småhuse i regulerede kommuner har også forholdsvis simple lejefastsættelsesregler, altså det lejedes værdi. 

Lejefastsættelse af småhuse

Ved udlejning af beboelseslejligheder i småhuse, huse med 6 eller færre beboelseslejligheder i regulerede kommuner, kan lejen sættes efter det regulerede lejedes værdi. Det regulerede lejedes værdi er den leje, som er almindeligt gældende i kvarteret eller området for tilsvarende boliger målt op mod lignende ejendomme i området hvis leje er fastsat af omkostningsbestemt husleje. Det vil sige, at det er en leje, der er fastsat ud fra reference lejemål. 

Efter lejeretlig praksis må det regulerede leje lejen ikke være mere end 10-12% over lejeniveauet for sammenlignelige ejendomme, som fastsættes af omkostningsbestemt husleje. Hvis lejen er betragteligt større eller mindre end de sammenlignelige lejemål, må henholdsvis udlejer eller lejer søge om regulering af nævnet. 

I den nye lejelov af 2022 fremgår det, at ved gennemgribende renovering af et lejemål i et småhus, må lejemålets leje også  sammenlignes med lejemål i storejendomme, der har tilsvarende renoverin

Fordele og ulemper ved investering i småhuse

Som nævnt kan småhuse være en god løsning for ejendomsinvestorer. 

Fordele ved småhus som udlejningsejendom:

  • Simpel lejefastsættelse: Det lejedes værdi er en forholdsvis simpel lejefastsættelse i modsætning til omkostningsbestemt husleje og er oftest højere end omk. 
  • Ejendommen er overskuelig: Den har maks seks enheder som alle er samlet et sted.
  • Nem at administrere: Grundet færre lejere er ejendomsforvaltningen af småhuse ofte mere ligetil. Dette kan være især attraktivt for dem, der ønsker at selv forvalte deres ejendomme i stedet for at ansætte en ejendomsadministrator.


Ulemper ved småhus som udlejningsejendom:

  • Høj efterspørgsel: Grundet ovennævnte fordele er småhuse ret populære blandt ejendomsinvestorer, derfor er efterspørgslen også høj. Grundet efterspørgslen er prisen oftest højere på denne type ejendomme og lavere afkast som følge. Der kan selvfølgelig være situationer hvor den højere leje man kan optage gør op for den ekstra pris. 

Ofte stillede spørgsmål

Et småhus er en ejendom, der ligger i en reguleret kommune med 6 eller færre beboelseslejligheder. Denne definition blev vedtaget d. 1. Januar 1995. Småhuse er et lejeretligt begreb, som defineres i lejeloven.

Ved udlejning af beboelseslejligheder i småhuse, huse med 6 eller færre beboelseslejligheder i regulerede kommuner, kan lejen sættes efter det regulerede lejedes værdi.

Lignende begreber:

Omkostnings-bestemt husleje

Refererer til en leje-aftale, hvor lejen...

Markedsleje

en måde at fastsætte husleje på, hvor lejens størrelse...

Byggeret

Byggeret er din ret som boligejer til at opføre...

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding