Ejendomsinvestering

Refusionsopgørelse

Mikkel Duif,
Ejendomsinvestor
Læsetid: 6 min.
Sidst opdateret: 29/11/2024

Indhold:

En refusionsopgørelse er en opgørelse over mellemværende mellem køber og sælger. Refusionsopgørelsen udarbejdes oftest af køberens advokat og har til formål at sikre, at der ikke er udestående mellem parterne.

Hvad er en refusionsopgørelse?

En refusionsopgørelse er en opgørelse over mellemværende mellem en køber og en sælger i forbindelse med køb/salg af en ejendom.

I løbet af købs-/salgsprocessen kan enten køberen eller sælgeren have penge til gode hos den anden part. Refusionsopgørelsen sørger for, at udgiften betales af den retmæssige part.

En refusionsopgørelse bruges oftest i forbindelse med vand, varme og el, men kan også indeholde flere punkter, som du kan læse længere nede.

Et eksempel er, at sælgeren har betalt for vand, varme og el forud, når køberen flytter ind, og derfor har sælgeren penge til gode hos køberen, som reelt har overtaget brugsretten af ejendommen.

Sælger kan eksempelvis have betalt en halvårlig udgift i forvejen, men hvis køber overtager 1. april, skal sælger refunderes for 3 måneder, da brugsretten nu er overdraget.

Hvornår laves refusionsopgørelsen?

Refusionsopgørelsen udarbejdes ofte til sidst i handlen mellem køberen og sælgeren. Når handlen er ved at være afsluttet, og der ikke kan opstå nye mellemværende mellem parterne, kan refusionsopgørelsen laves. Den er ofte en del af en berigtigelse.

Det er normalt, at refusionsopgørelsen udarbejdes efter, at køberen har overtaget boligen, men den skal senest være færdiggjort 30 dage efter overtagelsesdagen.

Hvem skal lave refusionsopgørelsen?

Der er ingen krav til, hvem der skal udarbejde refusionsopgørelsen. Det skal dog stå i købsaftalen, hvem der har ansvaret for udarbejdelsen, og det skal aftales internt mellem køber og sælger.

Det er normalt, at det er køberens advokat, der udarbejder refusionsopgørelsen, men dette er ikke et krav. Køberen kan også selv lave opgørelsen, hvis vedkommende har erfaring med det eller føler sig tryg ved opgaven.

Den part, der laver refusionsopgørelsen, laver ofte også skødet.

Sådan foregår en refusionsopgørelse

Når refusionsopgørelsen laves, oprettes en liste over alle de udgifter, som retmæssigt skal betales af den anden part, men som endnu ikke er blevet det. 

Det er f.eks. normalt at aflæse forbrugsmålere, som sendes ind til forsyningsselskabet, og som viser, hvor meget sælgeren skal betale, inden køberen hæfter for udgiften. 

Samlet set bliver det en opgørelse, som dokumenterer, at enten køberen eller sælgeren har penge til gode. Når refusionsopgørelsen er godkendt af parterne, kan der afregnes.

Hvad skal med i en refusionsopgørelse?

En refusionsopgørelse kan indeholde få eller mange punkter og kan være et kompliceret regnestykke. Derfor anbefaler vi, at en professionel udarbejder opgørelsen. 

Her er en liste over punkter, som kan inkluderes i en refusionsopgørelse, for at sikre at hverken køber eller sælger har noget udestående.

Ejendomsskatter

Ejendomsskatter som f.eks. grundskyld kan kræves forud. Derfor kan sælgeren have tilgodehavende, da køberen skal betale fra overtagelsesdagen og frem.

Her kan der i visse tilfælde også være udgifter til renovation eller vej- og kloakgæld.

Grundejerforeningskontingent

Hvis det er lovpligtigt at være medlem af en grundejerforening, kan sælgeren have betalt kontingent forud, som køberen hæfter delvist for. Det skal med i en refusionsopgørelse.

Fællesudgifter til ejerforeningen

I forlængelse af kontingentet kan der også være fællesudgifter til ejerforeningen, som er betalt forud. Her skal der laves en opgørelse, som fordeler udgifterne rimeligt mellem køber og sælger.

Vand

Vand i boligen skal aflæses på overtagelsesdagen. Hvis dispositionsdagen er før overtagelsesdagen, skal der aflæses på dispositionsdagen, så det kan udregnes, hvor meget sælger og køber hver hæfter for.

Er der betalt aconto, skal køberen hæfte fra overtagelses-/dispositionsdagen.

El

Ligesom med vand skal der også afregnes el, så ejeren kun hæfter i sin ejerperiode. Dette foregår også ved aflæsning.

Varme

Varme aflæses også på enten overtagelses- eller dispositionsdagen og skal tages med i refusionsopgørelsen, hvis sælgeren har betalt forud.

Ejerskifteforsikring

Hvis bolighandlen hører under Huseftersynsordningen, er sælgeren forpligtet til at betale halvdelen af den ejerskifteforsikringspræmie, der tilbydes. Det skal medregnes i refusionsopgørelsen, hvis køberen tegner en ejerskifteforsikring. 

Vælger køberen en anden ejerskifteforsikring end den, sælgeren tilbyder, skal sælgeren stadig betale halvdelen af præmien på den forsikring, der er blevet tilbudt. Det er køberens tab eller gevinst, hvis køberen vælger en dyrere eller billigere forsikring. 

Der kan ikke ydes refusion, hvis køberen ikke tegner en ejerskifteforsikring.

Oliebeholdning

Er der en olietanke til ejendommen, skal tankens måler aflæses på overtagelsesdagen. Den olie, der er i tanken på dagen, købes normalt af køberen til dagspris med et eventuelt fradrag for vand og slam.

Dette skal medregnes i refusionsopgørelsen som et tilgodehavende for sælgeren.

Overtagelse af lån/pantehæftelser

Skal køberen overtage sælgerens lån, skal sælgeren have refunderet renter og bidrag fra sidste termin og frem til overtagelsesdagen for et realkreditlån. På banklån refunderes kun renter.

Hvis købet er finansieret helt eller delvist ved, at køberen overtager sælgerens lån, skal der også laves en reguleringsopgørelse, som giver sælgeren provenu.

Renovation og skorstensfejning

Foregår ejendomshandlen i en kommune, hvor udgifter til renovation og skorstensfejning ikke er en del af ejendomsskatten, skal punktet fremgå separat på refusionsopgørelsen og deles mellem parterne baseret på ejerperioden.

Overtagelse af lejer

Overtager køberen en lejer i boligen, skal der i refusionsopgørelsen laves en opgørelse over depositum, forudbetalt husleje og indbetalt aconto af vand og varme.

Renter af deposita

Er der renter på deponerede midler, vil sælgeren betale dem, da det er sælgerens konto. Men renterne skal med i refusionsopgørelsen, så de kan tilskrives køberen.

Overfører køberen det deponerede beløb for sent til sælgerens bank, skal køberen forrente beløbet til den fastsatte rentesats i henhold til rentelovens § 5 stk. 1.

Ofte stillede spørgsmål

En refusionsopgørelse er en opgørelse over et mellemværende mellem køber og sælger. Opgørelsen viser, hvilke udgifter køberen eller sælgeren har haft, som reelt skal betales af den anden part. 

Et typisk eksempel er, at sælgeren har betalt vand, varme eller el forud, og når køberen overtager boligen, hæfter vedkommende fra den dag.

Det er der ingen regler om, men køber og sælger skal være enige om, hvem der laver opgørelsen. Det er normalt, at det er køberens advokat.

Her i artiklen har vi lavet en lang liste med punkter, som kan være relevante at tage med i en refusionsopgørelse. Opgørelsen kan også være kortere, hvis nogle af punkterne er irrelevante.

Mikkel Duif

Mikkel er Co-founder og CTO af dataplatformen, Resights. Mikkel er dybt engageret i ejendomsbranchen og kender alt til ejendomsdata. Han er Resights’ tekniske geni, der byggede platformen fra bunden af, da det hele startede.

Linkedin

Mail

Flere begreber

Berigtigelse

En berigtigelse bruges i den sidste fase af en ejendomshandel og har til formål at sikre, at alt forløber, som beskrevet i købsaftalen.
Mikkel Duif
Læsetid: 5 min.

Salg af udlejningsejendom

Hvis du sælger din bolig, skal du være opmærksom på beskatning, nuværende lejere og særlige regler som tilbudspligten og parcelhusreglen.
Lars Horsbøl
Læsetid: 3 min.

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding