Ejendomsinvestering

Forudbetalt husleje

Lars Horsbøl,
Ejendomsinvestor
Læsetid: 2 min.
Sidst opdateret: 24/07/2024

Indhold:

Forudbetalt husleje er et beløb svarende til maksimalt tre måneders husleje, som du kan opkræve, når lejeren flytter ind i lejemålet. Det er din sikkerhed for, at der også bliver betalt husleje i opsigelsesperioden.

Hvad er forudbetalt husleje?

Som udlejer kan du kræve forudbetalt husleje, når en lejer flytter ind i et lejemål.

Du er ikke tvunget til at opkræve forudbetalt husleje, men det er en god idé, da du dermed er sikker på, at du også får husleje i opsigelsesperioden. 

Forudbetalt husleje er ikke det samme som depositum. Mens depositummet går til at istandsætte lejemålet til en ny lejer, er forudbetalt husleje et beløb, som gemmes til at betale husleje i opsigelsesperioden. 

Dermed er det heller ikke et beløb, som lejeren mister.

Forudbetalt husleje – regler

Du må maksimalt tage tre måneders forudbetalt husleje, som gælder for husleje de sidste tre måneder af en lejeperiode – oftest opsigelsesperioden. 

Så hvis du tager 6.000 kroner i husleje, må du maksimalt tage 18.000 kroner i forudbetalt husleje. Beløbet betales sammen med depositummet og udgør tilsammen indskuddet til lejemålet.

Du må som udlejer både tage tre måneders forudbetalt leje og et depositum svarende til tre måneders husleje i indskud.

Hvis lejemålet stiger i pris, har du ret til at regulere den forudbetalte leje tilsvarende. Så hvis det føromtalte lejemål nu koster 6.200 kroner, må du også tage 18.600 i forudbetalt leje og dermed opkræve lejeren 600 kroner yderligere.

Samme regler gælder, hvis lejen falder i pris, og den forudbetalte leje kan dermed blive nedsat.

Det skal stå på lejekontrakten, hvor meget forudbetalt husleje der er betalt. Er din lejekontrakt lavet før 1994, har du ikke ret til at regulere den forudbetalte leje. 

Hvor mange måneders forudbetalt husleje må man kræve?

Du må kræve tre måneders forudbetalt husleje som en sikkerhed for, at lejeren også betaler husleje i sin opsigelsesperiode.

Det er din sikkerhed for, at udlejeren betaler sin husleje i opsigelsesperioden. På den måde kan du sikre, at lejeren kan betale uden at skulle tjekke, om vedkommende er registreret i RKI.

Lejeren skal dermed ikke indbetale husleje de seneste tre måneder af sin lejeperiode, da de er betalt på forhånd. 

Forudbetalt husleje ved fraflytning

Hvis lejeren fraflytter lejemålet før opsigelsesperioden er slut, har du pligt til at forsøge at udleje boligen med det samme. Lykkes det, skal du tilbagebetale den forudbetalte leje, der svarer til den periode, som lejemålet er genudlejet i, da du ikke kan få dobbelt husleje.

I eksemplet fra tidligere har lejeren betalt 18.000 i forudbetalt leje – svarende til tre måneder. Lejeren har tre måneders opsigelse og finder et nyt lejemål 14 dage inde i sin opsigelsesperiode og fraflytter din lejlighed to en halv måned før tid.

Her skal du forsøge at finde en lejer fra d. 1. i den kommende måned, og hvis det lykkes, skal den tidligere lejer have 12.000, svarende til to måneders husleje, tilbage. Du er ikke forpligtet til at finde en ny lejer, og den fraflyttede lejer må acceptere det, hvis det ikke lykkes.

Ofte stillede spørgsmål

Forudbetalt husleje er et beløb, du kan opkræve, når en lejer flytter ind. Beløbet kan svare til mellem en og tre måneders husleje og bruges som husleje i opsigelsesperioden. Det er din sikkerhed for, at lejeren også betaler sin husleje efter opsigelse.

Du må maksimal opkræve tre måneders forudbetalt husleje svarende til den månedlige leje. Du vælger selv, om du vil opkræve forudbetalt leje.

Så er du forpligtet til at forsøge at udleje boligen med det samme. Lykkes det, skal den tidligere lejer have sin forudbetalte leje tilbage svarende til den eller de måneder, hvor lejemålet genudlejes.

Lars Horsbøl

Lars er Co-founder og CEO af dataplatformen “Resights” og vært på podcasten “Ejendomsinvestoren” og “Fremtidsfabrikken”. Som ejendomsinvestor er Lars personligt engageret i ejendomsbranchen.

Linkedin

Mail

Flere begreber

Afkastkrav

Afkastkrav refererer til den forventede fortjeneste, som en investor vurderer er passende kompensation for den risiko, der er forbundet med investeringen.
Lars Horsbøl
Læsetid: 2 min.

Markedsleje

Markedsleje, også kaldet “fri leje” eller “fri markedsleje”, er en måde at fastsætte husleje på, hvor lejens størrelse alene afgøres af aftalen mellem lejer og udlejer.
Mille Venning
Læsetid: 6 min.

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding