Markedsleje

Estimeret læsetid: 2 min.    Sidst opdateret: 06/03/2023

Markedsleje refererer til den husleje, som er fastsat af dig som udlejer i tilfælde, hvor boligen ikke er omfattet af lejeloven eller boligreguleringsloven. I sådanne tilfælde kan du som udlejer selv bestemme huslejen.

Hvad er markedsleje?

Markedsleje benyttes i bestemte situationer. hvor en ejendom ikke omfattes af lejeloven og boligreguleringsloven. Dermed er det ikke omkostningsbestemthusleje eller lejedes værdi som benyttes. I disse situationer benytter man markedsleje til at fastsætte lejen.

Ved brug af markedsleje bestemmer udlejer selv, hvad lejen skal være. Derfor er markedslejen oftest den af lånetyperne, der er mest omkostningsfuld for lejer. Dog er området reguleret af aftalelovens paragraf 36. Dette sikrer og regulerer, at huslejen ikke er urimeligt høj. Derfor bliver det en vurderingssag for huslejenævnet, om lejen er “rimelig og redelig”. Selvom huslejenævnet kan dømme på området, rådgiver de ikke udlejere i at sætte prisen. Derfor er det vigtigt, at man laver sin research, inden man fastsætter lejen. 

Det er vigtigt at nævne, at hvis du som udlejer vil hæve lejeniveauet, stadig skal følge lejeloven, som blandt andet kræver varsel og en dokumenterbar kommunikation, for at leje stigningen er gyldig.

Hvornår må man tage markedsleje?

Du må kun i nogen specifikke situationer benytte dig af markedsleje. Du må fx benytte markedsleje, hvis en ejendom er taget i brug efter 1991. Det er et krav, at det er skrevet i lejekontrakten, hvis lejen er fastsat på baggrund markedslejen.

Beregning af markedsleje

Fremgangsmåden for at beregne markedsleje variere afhængigt af situationen og boligtypen. Generelt anes markedslejen for at være den leje som andre i samme område og størrelse, beliggenhed og kvalitet betaler. 

En fremgangsmåde kan være at fremsøge forskellige markedslejemål i området og samle dem. Derefter kan du tage højde for eventuelle forskelle i størrelse, beliggenhed og kvalitet. En hurtig og effektiv måde at fremsøge lejemål på, er gennem resights som har danmarks største database af konkret lejestatistik.

Indsæt evt billede herunder -> (ellers bare slet hele sektionen under, hvis ikke relevant)

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding.

Eksempel: udregning af markedsleje i København

Antag, at du har en 2-værelses lejlighed på Østerbro i København, på 60 kvadratmeter, som du ønsker at udleje. For at beregne markedslejen kan du undersøge lignende lejligheder, som minder om din i størrelse, beliggenhed og kvalitet. Det kan du gøre på boligsider eller hurtigt og effektivt på resights.dk. 

  • Lejlighed A: 2-værelses på Østerbro på 60 kvadratmeter til en kvadratmeterpris på 200 kr.
  • Lejlighed B: 2-værelses på Østerbro på 65 kvadratmeter til en kvadratmeterpris på 220 kr.
  • Lejlighed C: 2-værelses på Østerbro på 55 kvadratmeter til en kvadratmeterpris på 180 kr.

Det giver en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 200 kr. 

Denne gennemsnitlige kvadratmeterpris pr. måned kan nu bruges som en reference til at vurdere, om huslejen for din lejlighed er rimelig og redelig. Det er vigtigt at huske, at markedslejen kan variere afhængigt af flere faktorer. Herunder beliggenhed, størrelse og kvalitet af boligen. Jo flere lejligheder du sammenligner med, desto mere retvisende et billede får du.

Lignende begreber:

Omkostningsbestemt husleje

Er et udtryk for, hvordan leje...

Afkastkrav

Afkastkrav er det afkast, du som investor acceptere...

Indflytningsrapport

En indflytningsrapport beskriver ejendommens...

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding.