Ejendomsinvestering

House hacking

Lars Horsbøl,
Ejendomsinvestor
Læsetid: 3 min.
Sidst opdateret: 22/03/2024

Indhold:

House hacking er en strategi, hvor du køber en bolig eller ejendom og lejer dele af den ud, mens du selv bor i den anden del. På den måde får du lejeindtægter, der kan være med til at finansiere dit lån og minimere dine egne omkostninger.

Hvad er house hacking?

House hacking er en måde at skabe et bedre økonomisk fundament som ejendomsejer, og det kan være en relevant strategi til at komme i gang med at investere i ejendomme. Ved at lave house hacking øger du din indtjening, så det bliver nemmere at betale dit lån og øge din friværdi.

House hacking er et amerikansk begreb og kan for eksempel være at du køber en bolig og derefter lejer dele af den ud, mens du bor i den samtidig. På den måde får du lejeindtægter hver måned, som kan være med til at finansiere dine egne udgifter. 

Ved at købe en bolig, hvor du også kan generere lejeindtægter, kan du nemmere betale lånet på boligen og hurtigere opbygge kapital til at investere i nye ejendomme som en del af din ejendomsinvesteringsstrategi.

House hacking er derfor en måde at øge sine indtægter på ved at udleje dele af sin egen bolig.

Eksempler på house hacking

Det er muligt at lave house hacking på en række forskellige typer af boliger. Mest ideelt er det at købe to- eller trefamiliehuse, hvor udlejeren får en separat bolig med egen indgang og faciliteter. Eksempler på house hacking kan derfor være:

  • Tofamiliehuse, hvor der typisk udlejes en lejlighed i huset.
  • Huse, hvor man udlejer en sal eller en kælder/kælderrum, der er godkendt til beboelse
  • Ejerlejligheder, hvor man lejer et eller flere værelser ud

Det skal du være opmærksom på

Der er ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil lave house hacking. Det vigtigste er de gældende skatteregler. Din lejeindtægt som følge af house hacking skal indberettes som indkomst og dermed beskattes.

Til gengæld kan du vælge at få regnskabsmæssigt fradrag for de driftsomkostninger, der måtte være i forbindelse med udlejning af ejendommen. Det skal dog understreges, at skattereglerne ved house hacking adskiller sig fra udlejning af ejendomme, hvor udlejer ikke selv bor i ejendommen. Udlejer man en ejendom i 12 måneder uden at bo i den, så anses man for at være selvstændig erhvervsdrivende – det kan du læse meget mere om i blogindlægget om skat af erhvervsmæssig udlejning.

Lejefastsættelse

Du bør også være opmærksom på din lejefastsættelse og reglerne herefter.

Det kan have indflydelse på, hvor høj din indtægt kan være, og hvordan det bidrager til betaling af udgifterne til ejendommen.

Når man laver house hacking, er det typisk med en ejendom på under syv lejemål eller ved udlejning af enkeltværelser. Derfor skal man næsten altid fastsætte sin husleje ud fra det lejedes værdi.

Fordele ved house hacking

  • Du får “hjælp” til at betale lånet i en ejendom
  • Kan være en god strategi til at komme i gang med at investere i ejendomme
  • Du får en større økonomisk fleksibilitet
  • Du får visse skattefordele

Ulemper ved house hacking

  • Du skal bo med eller ved siden af din lejer
  • Du skal sørge for at vedligeholde lejemålet
  • Du bruger ressourcer på at finde nye lejere for at undgå tomgang

House hacking i Danmark

Selvom house hacking er et amerikansk begreb, er det udbredt i Danmark. 

Skal du starte din investeringsrejse, kan house hacking være en måde at komme i gang med minimale omkostninger.

Ofte stillede spørgsmål

House hacking er en måde at øge sine indtægter på ved at udleje dele af sin egen bolig. På den måde kan du nemmere betale lånet på boligen og hurtigere opbygge kapital til at investere i nye ejendomme.

Kan være en god strategi til at komme i gang med at investere i ejendomme, da man bruger sin lejeindtægt til at betale lån i ejendommen, så man hurtigere kan investere i nye ejendomme.

Lars Horsbøl

Lars er Co-founder og CEO af dataplatformen “Resights” og vært på podcasten “Ejendomsinvestoren” og “Fremtidsfabrikken”. Som ejendomsinvestor er Lars personligt engageret i ejendomsbranchen.

Linkedin

Mail

Flere begreber

Det lejedes værdi

Ved house hacking sætter man næsten altid huslejen ud fra det lejedes værdi. Læs her, hvad det lejedes værdi er, og hvordan man fastsætter en husleje ud fra det.
Mille Venning
Læsetid: 6 min.

Markedsleje

Markedsleje, også kaldet “fri leje” eller “fri markedsleje”, er en måde at fastsætte husleje på, hvor lejens størrelse alene afgøres af aftalen mellem lejer og udlejer.
Mille Venning
Læsetid: 6 min.

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding