Hvad er berigtigelse af ejendomshandlen?
En berigtigelse bruges i den afsluttende fase af en handel mellem køber og sælger. Berigtigelsen sikrer, at handlen bliver gennemført efter de vilkår, der er skrevet i købsaftalen.
Det betyder, at alle papirer og dokumenter er korrekte, og at køberen får en ejendom, der er i orden, og at sælgeren får sine penge.
Derfor er det vigtigt for begge parter, at der foretages en berigtigelse, inden skødet overtages til køberen.
Hvem kan foretage en berigtigelse?
Der er som udgangspunkt ingen regler for, hvem der kan foretage en berigtigelse. Det er dog oftest en advokat med speciale i boligret.
Det er normalt køberen, der finder en advokat, som “handler på køberens vegne”, men sælgeren kan kræve, at køberen benytter en bestallingshavende advokat for at sikre et retmæssigt forløb.
Det bør fremgå af købsaftalen, hvem der skal foretage berigtigelsen.
Hvad indeholder en berigtigelse?
For at sikre en korrekt handel indeholder berigtigelsen forskellige punkter, der sikrer, at handlen forløber som aftalt i købsaftalen.
Deponering
Deponering er garantien for, at ejendomsmægleren får sine penge for at have solgt ejendommen for sælgeren. Det er også køberens sikkerhed for, at pengene ikke frigives, før skødet er tinglyst.
Rent praktisk foregår deponeringen sådan, at køberen indbetaler den kontante udbetaling til ejendomsmæglerens bank. Derudover stiller køberen en bankgaranti for den resterende del af købesummen.
Pengene deponeres, indtil skødet er tinglyst, og udbetales herefter til sælgeren.
Bankgaranti for resten af købesummen
Under deponeringen skal køberen sætte garanti for det beløb af købesummen, som ikke tilhører udbetalingen. Det gør køberen via banken, hvor vedkommende har fået godkendt et banklån.
Udarbejdelse af skøde
Under berigtigelsen skal der udarbejdes et skøde, som sikrer køberen ejendomsretten. Skødet skal indeholde informationer som adresse, købesum, parter og overtagelsesdag.
Skødet underskrives af både køberen og sælgeren. Det udarbejdes oftest af køberens advokat og bruges senere til tinglysning.
Ejerskifteforsikring
Ejerskifteforsikringen gives til køberen af sælgeren, som dækker køberen i tilfælde af fejl i bygningens fysiske tilstand.
Forsikringen dækker fejl, som ikke står i tilstandsrapporten. Ejerskifteforsikringen er ikke lovpligtig, men er en god sikkerhed for køberen.
Refusionsopgørelse
En refusionsopgørelse er en opgørelse over, hvad køberen og sælgeren har haft af udgifter i forbindelse med salget/købet. Opgørelsen viser, hvem der skylder hvem penge.
F.eks. kan sælgeren have betalt forud for vand, varme og el, som køberen principielt skal betale fra overtagelsesdagen.
Købesummen frigives
Købesummen skal overføres til sælgeren, som en del af berigtigelsen. Det er her, at bankgarantien er vigtig.
Tinglysning af skødet
Køberen kan ikke få ejendomsretten, før skødet er tinglyst. Når tinglysningen finder sted, bliver ejerskiftet registreret i tingbogen.
Tinglysningen foregår ved, at skødet indsendes til Tinglysningsretten via en advokat eller direkte fra køberen og sælgeren, men det kræver adgang til tinglysningssystemet.
Der skal betales gebyrer for tinglysningen, og Tinglysningsretten godkender og registrerer skødet i tingbogen med den nye ejer.
Nu har køberen officielt ejendomsretten.
Hvad sker der, hvis berigtigelsen ikke foretages korrekt?
Det kan have store konsekvenser for både køberen og sælgeren, hvis berigtigelsen ikke foregår korrekt.
Som noget af det mest almindelige kan der opstå uoverensstemmelser eller tvister mellem parterne, som kræver juridisk afgørelse. Det koster både tid og penge.
Derudover kan køberen miste rettigheden til ejendommen og risikere, at sælgeren finder en anden køber.
Ofte stillede spørgsmål
En berigtigelse er en proces, der sikrer, at en ejendomshandel går til, som det er beskrevet i købsaftalen. Det sikrer, at køberen får en ejendom i den beskrevne tilstand til den aftalte pris. Ligeledes er det sælgerens sikkerhed for at få sine penge fra salget.
Der er ingen regler for, hvem der må lave en berigtigelse, men ofte er det køberens advokat, der står for processen.
Så kan der opstå uenigheder og tvister mellem køberen og sælgeren, som kan have økonomiske konsekvenser for begge parter.