Hvad er lejers bytteret?
Ifølge lejeloven har en lejer ret til at bytte lejemål med en anden lejer, hvis begge lejemål udelukkende bruges til beboelse.
Som udlejer betyder det, at du kan ende med, at det er en anden person end den oprindelige lejer, som bor i dit lejemål.
Det betyder, at lejer A gerne må bytte bolig med lejer B, så længe der ikke er tale om flere personer, end der er beboelsesrum i lejemålet. Du må derfor ikke bytte din toværelseslejlighed med tre lejere i et andet lejemål, fordi der dermed ville være flere personer end rum i lejemålet.
Der er nogle kriterier, som skal være opfyldt, før lejers bytteret kan komme på tale. Derfor kan du som udlejer i visse tilfælde afvise byttet.
Bytteret i lejeloven
Lejeloven har opstillet regler for, hvornår lejeren må lave et boligbytte. Du kan ifølge lejeloven modsætte dig byttet, hvis et af følgende kriterier er opfyldt:
- Lejeren har boet i lejligheden i mindre end tre år
- Du bor selv i ejendommen, og der er færre end syv lejemål i den
- Hvis bytningen medfører, at der bor flere personer i lejemålet, end der er beboelsesrum.
Du kan i få tilfælde også modsætte dig bytningen, hvis du har en “rimelig grund”. Det kræver en god årsag og kan ifølge lejeloven f.eks. være, hvis den nye lejer tidligere har misligholdt en lejeaftale med dig.
Lejers bytteret kan kun bruges mellem to parter. Dermed skal din lejer og den anden part bytte lejemål lige over.
Hvordan foregår lejers bytteret i praksis?
Ønsker din lejer at lave et boligbytte med en anden lejer, betegnes det som en opsigelse og dernæst en genudlejning.
Det betyder også, at der skal laves en flytteopgørelse og afholdes et flyttesyn i begge lejemål, hvorefter du laver en ny lejekontrakt til den nye lejer.
Du har ret til at sætte lejligheden i stand inden indflytningen, da den nu forhenværende lejer skal aflevere lejemålet i samme stand som ved indflytningen.
Bytte af forbedrede lejemål
Hvis din lejer ønsker at bytte lejemål med en anden, kan du forbedre lejemålet og dermed opnå en stigning i husleje.
Når lejeren meddeler, at vedkommende vil bytte bolig, skal du straks informere om, at du vil istandsætte lejemålet og derefter forhøje huslejen.
Senest en måned efter du har fået besked fra lejeren om boligbyttet, skal du anmode Huslejenævnet om godkendelse af din renoveringsplaner. Ansøgning til Huslejenævnet skal også sendes til din nuværende lejer, og du skal meddele, hvad den fremtidige husleje forventes at blive.
Får du en godkendelse fra Huslejenævnet, skal lejeren også have en kopi af denne.
Når lejeren får en kopi af godkendelsen, har lejeren 14 dage til at vurdere, om vedkommende stadig vil bytte. Giver lejeren ingen meddelelse, bliver lejeaftalen uændret, og der sker dermed ikke et bytte.
Ofte stillede spørgsmål
Lejers bytteret giver ifølge lejeloven to lejere ret til at bytte lejemål, såfremt begge lejemål udelukkende bruges til beboelse.
Hvis ikke lejerne opfylder kriterierne for at lave et bytte, kan du som udlejer modsætte dig bytningen. I særlige tilfælde kan du afvise det, hvis du har en “rimelig grund”.
Bytningen vil juridisk fungere som en opsigelse og fraflytning, hvorfor der afholdes flyttesyn og laves en ny lejekontrakt til den nye lejer.