Ejendomsinvestering

Fradrag ved udlejning

Lars Horsbøl,
Ejendomsinvestor
Læsetid: 4 min.
Sidst opdateret: 23/04/2024

Indhold:

Hvis du lejer hele eller dele af din ejendom ud i mindre end 12 måneder, eller bor du i ejendommen, kan du få personligt fradrag for dine lejeindtægter. Lejer du din ejendom ud i mere end 12 måneder, betegnes du som selvstændigt erhvervsdrivende, og der gælder herefter andre skatteregler.

Hvad er fradrag ved udlejning af ejendom?

Når du udlejer din ejendom, skal du betale skat af dine lejeindtægter, men i visse tilfælde kan du få et skattefradrag.

Hvis du udlejer en ejendom i mindre end 12 måneder, eller bor du selv i en ejendom, du lejer ud, kan du få fradrag for dine lejeindtægter.

Du kan dermed få personligt fradrag, hvis du:

  • Lejer hele din ejendom ud i under 12 måneder.
  • Lejer en del af din ejendom ud, imens du selv bor i ejendommen.

Her vil du få et bundfradrag af din lejeindtægt, som er et beløb, du ikke skal betale skat af.

Udlejer du din ejendom i mere end 12 måneder uden selv at bo i den, bliver du betegnet som selvstændigt erhvervsdrivende, og der gælder her skatteregler for selvstændigt erhvervsdrivende i stedet for personlige fradrag.

Du kan ikke få bundfradrag, hvis du lejer en andelsbolig ud.

Indlæg:

Skat af erhvervsmæssig udlejning

Læs om skattereglerne for udlejning af ejendomme her!

Bundfradrag ved udlejning

Udlejer du din ejendom eller dele af den i mindre end 12 måneder, kan du få bundfradrag af dine lejeindtægter. Bundfradraget betyder, at du ikke skal betale skat af et vis antal kroner. 

I 2024 er bundfradraget på 32.300 kroner årligt, hvis du udlejer gennem et bureau. Udlejer du privat, er bundfradraget på 12.700 kroner årligt. For at få et højt bundfradrag skal du derfor have et bureau til at indberette til skat. 

Af det beløb, som overstiger bundfradraget, må du trække 40 %, og så skal du betale skat af de resterende 60 %. Lad os give et eksempel:

Du udlejer din ejendom igennem et bureau og får 84.000 kroner i lejeindtægter om året. Dit bundfradrag er på 32.300 kroner, og dermed er der 51.700 kroner tilbage. 

Du må trække 40 % (20.680 kroner) fra af de 51.700 kroner, og dermed er der 31.020 kroner tilbage, som du skal betale skat af.Du kan læse mere om bundfradraget på Skattestyrelsens hjemmeside.

Regnskabsmæssigt fradrag ved udlejning

Hvis du lejer din ejendom ud, kan du vælge at få et regnskabsmæssigt fradrag i stedet for et bundfradrag. 

Et regnskabsmæssigt fradrag betyder, at du skal betale skat af lejeindtægten, efter at du har trukket specifikke udgifter til ejendommen fra. 

Du skal lave en opgørelse over dine lejeindtægter og udgifter og trække tallene fra hinanden.

Det er vigtigt, at du gemmer kvitteringer og har dokumentation for dine udgifter, hvis Skattestyrelsen efterspørger det. 

Hvis du vælger at få et regnskabsmæssigt fradrag, kan du ikke skifte til bundfradrag.

Du kan læse mere om det regnskabsmæssige fradrag på Skattestyrelsens hjemmeside.

Kan man få personligt fradrag som ejendomsinvestor?

Udlejer du din ejendom i mindre end 12 måneder, kan du bruge dit personfradrag.

Udlejer du din ejendom i mere end 12 måneder, og bor du ikke selv i ejendommen imens, betegnes du som selvstændigt erhvervsdrivende. Her kan du ikke bruge dit personfradrag. 

Der gælder derfor andre skatteregler, hvis du er ejendomsinvestor og ejer ejendomme, hvor formålet er fuldtidsudlejning. Hvis du ikke vælger en skatteordning, bliver du automatisk beskattet efter personskattereglerne (PSL), og det er sjældent den mest fordelagtige løsning.

Alternativerne er kapitalafkastordningen – også kaldet KAO – og virksomhedsskatteordningen – også kaldet VSO.

Vi har skrevet meget mere om skat af erhvervsmæssig udlejning, som kan gøre dig klogere på de forskellige beskatningsordninger.

Ofte stillede spørgsmål

Udlejer du din ejendom i mindre end 12 måneder, eller bor du selv i ejendommen i en periode inden for de 12 måneder, kan du få fradrag for dine lejeindtægter. Her kan du vælge mellem bundfradrag eller regnskabsmæssigt fradrag.

Lejer du din ejendom ud i mere end 12 måneder, betegnes du som selvstændigt erhvervsdrivende og kan ikke få fradrag for dine lejeindtægter. Der er dog forskellige skatteordninger, som du kan læse mere om her.

Bundfradraget er for udlejere, der lejer sin ejendom ud i mindre end 12 måneder. Her skal du ikke betale skat af de første 32.300 kroner af din lejeindtægt årligt, hvis du udlejer din ejendom gennem et bureau. Udlejer du privat, er fradraget på 12.700 kroner årligt.

Lars Horsbøl

Lars er Co-founder og CEO af dataplatformen “Resights” og vært på podcasten “Ejendomsinvestoren” og “Fremtidsfabrikken”. Som ejendomsinvestor er Lars personligt engageret i ejendomsbranchen.

Linkedin

Mail

Flere begreber

Virksomhedsskatte-ordning

Virksomhedsordningen er en skatteordning, hvor udlejere…
Sebastian Brixius
Læsetid: 5 min.

Kapitalafkastordning

Kapitalafkastordningen er en beskatningsordning for udlejere…
Lars Horsbøl
Læsetid: 6 min.

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding