Hvad er erhvervslejeloven § 13?
Erhvervslejeloven § 13 omhandler både lejeren og udlejerens ret til at kræve, at lejen bliver reguleret i henhold til markedslejen.
De fleste erhvervslejekontrakter indeholder en aftale om løbende årlig lejeregulering, og ofte med udgangspunkt i nettoprisindekset, eventuelt med en minimum eller maksimum procentsats.
Det er dog værd at huske, for både udlejer og lejer, at udviklingen af nettoprisindekset og udviklingen af markedslejen ikke følger hinanden, og derfor kan markedslejen udvikle sig væsentligt anderledes end nettoprisindekset.
Markedslejen dækker over den leje, som en udlejer og lejer er villig til at acceptere som en aftalt leje for et erhvervslejemål. Det er en leje, der er baseret på faciliteter, areal, beliggenhed og tilstand, som både udlejeren og lejeren finder rimelig.
§ 13 i erhvervslejeloven giver både dig og lejeren ret til at få lejen reguleret, hvis en af jer mener, at lejen afviger fra markedslejen.
Som udgangspunkt kan man anvende erhvervslejelovens § 13, hvis lejen afviger mere end 10% fra markedslejen.
Skal man altid anvende erhvervslejeloven § 13?
Det er ikke et lovkrav, at erhvervslejelovens § 13 står i en erhvervslejekontrakt. Men når kontrakten indgås, skal både dig og lejeren være enige om, hvorvidt paragraffen anvendes i lejekontrakten.
§ 13 i erhvervslejeloven har stor indflydelse på huslejen for både lejer og udlejer, og derfor skal der være enighed, når kontrakten underskrives.
Opmærksomhedspunkter ved erhvervslejelovens § 13
Som udlejer er det vigtigt, at du er opmærksom på § 13, da den kan have stor indflydelse på din indtægt som ejendomsinvestor.
Paragraffen kan også være til din fordel, hvis du mener, at markedslejen er højere end den aftalte leje i dit lejemål.
Formkrav og varsling
Ønsker du at ændre huslejen, skal det varsles skriftligt og med 3 måneders varsel. Du skal også oplyse, hvilke muligheder lejeren har for at gøre indsigelse mod huslejestigningen. Ellers er dit krav ikke gyldigt.
Lejeren har 6 uger til at gøre indsigelse, og indsigelsen skal også ske på skrift.
Hvordan foregår reguleringen?
Sker der en regulering i huslejen som følge af erhvervslejelovens § 13, skal lejen reguleres i rater over en 4-årig periode.
Dermed skal lejen falde eller stige en fjerdedel af det samlede beløb om året, og dermed ender lejen på det fastsatte beløb efter 4 år.
Erhvervslejeloven har stor aftalefrihed
Der er mindre strenge regler i erhvervslejeloven, når det kommer til fastsættelse af husleje. Det giver dig flere muligheder som udlejer, men gør også, at du skal være opmærksom i forbindelse med udformningen af lejekontrakten.
Du kan læse meget mere om erhvervslejekontrakter og få styr på hvad den bør indeholde, så du er bedst stillet som udlejer.
Ofte stillede spørgsmål
Paragraffen giver både udlejeren og lejeren ret til at få reguleret huslejen, hvis den afviger mere end 10% fra markedslejen.
Lejeren skal have et skriftligt varsel senest 3 måneder før. Lejeren kan gøre indsigelse inden for 6 uger.
Den reguleres over en 4-årig periode, hvor den stiger eller falder med en fjerdedel hvert år. På det 4. år vil lejen derfor være på det fastsatte beløb.