Hvad er en tidsbegrænset lejekontrakt?
En tidsbegrænset lejekontrakt er en lejekontrakt, hvor det er tidsbestemt, hvor længe lejeren må leje lejemålet. Det kan være alt fra få måneder til flere år. Men lejeaftalen har en udløbsdato, hvor lejeren skal fraflytte.
Som professionel ejendomsinvestor, hvor du ikke selv bor i lejemålet, er tidsbegrænset leje ofte ikke aktuelt. Det skyldes, at en tidsbegrænset lejekontrakt tager udgangspunkt i, at udlejeren selv ville bo i lejemålet, hvis det ikke skulle udlejes.
Det er derfor typisk kun ved konkrete planer om renovering eller salg af din ejendom, at tidsbegrænset leje kan være relevant, når du ikke selv bor i lejemålet.
Hvornår kan man tidsbegrænse en lejekontrakt?
Du må som udlejer lave en tidsbegrænset lejekontrakt, hvis du har en saglig grund til, hvorfor du ikke selv kan bo i lejemålet. Det kan blandt andet være:
- At du skal udstationeres
- At du er syg
- At lejemålet skal sælges efter lejeperioden
- At ejer- eller andelsboligforeningen har bestemt, at lejemålet skal være tidsbegrænset
- At der foreligger en konkret plan for ombygning eller gennemgribende renovering af lejemålet, som kræver lejers fraflytning i slutningen af perioden
Det er dog altid retspraksis, der udover de i lejeloven beskrevne grunde for tidsbegrænsning af lejekontrakten bestemmer, hvad en saglig grund er. Hvis du ikke har en saglig grund til, at lejen skal være tidsbegrænset, kan Boligretten omdanne kontrakten til en normal lejekontrakt.
Det skal dog bemærkes, at renovering eller ombygning ikke er et opsigelsesgrundlag, men at det er grundlag for at begrænse lejekontrakten fra lejemålets begyndelse.
Hvornår er et krav om tidsbegrænset leje ugyldigt?
Som nævnt ovenfor, så skal du som udlejer have en eller flere konkrete årsager til at tilbyde et tidsbegrænset lejemål. Aftalen om tidsbegrænset leje vil altså være ugyldig ved eksempelvis:
- Hvis du som udlejer ikke dokumenterer årsagen til tidsbegrænset leje
- Hvis der ikke er en reel årsag til at lejen er tidsbegrænset
- Ønsker at have lejemålet i baghånden – eksempelvis som backup ved evt. skilsmisse/brud
- Bruger det som en mulighed for at kunne slippe af med lejer igen
- Ønsker at se en ny lejer an først
Hvad skal du som udlejer være opmærksom på?
Som professionel ejendomsinvestor vil du oftest kun få brug for en tidsbegrænset lejekontrakt, hvis dit lejemål skal renoveres eller sælges efter lejeperioden. Denne begrundelse er ikke betinget af, at du som udgangspunkt selv bor i lejemålet til daglig.
Det er også altid en god idé at tjekke en eventuel ejerforeningens politik omkring tidsbegrænsede lejekontrakter, såfremt der eksisterer en.
Når du køber ejendomme med henblik på udlejning, er en tidsbegrænset lejekontrakt derfor ikke altid mulig at benytte sig af.
Opsigelse af tidsbegrænset lejekontrakt
Ved en tidsbegrænset lejekontrakt er opsigelsesdatoen allerede fastlagt. Derfor skal hverken udlejeren eller lejeren opsige lejemålet. Det er ved tidsbegrænsede lejekontrakter ikke muligt at lave en ophævelse af lejemålet, medmindre dette er angivet i lejekontrakten.
Hvis lejeren bliver boende i en måned efter opsigelsesdatoen, og udlejeren er velvidende om dette, vil lejemålet fortsætte uden tidsbegrænsning.
Undtagelse
Selvom en tidsbegrænset lejekontrakt som udgangspunkt er uopsigelig for begge parter, er der dog stadig enkelte undtagelser, der gør det muligt.
Hvis du som udlejer oplever, at en lejer misligholder lejeaftalen – eksempelvis hvis lejer ikke overholder sine forpligtelser, der er nedfældet i kontrakten eller enten undlader at betale husleje eller betaler for sent – så kan lejer af et tidsbegrænset lejemål opsiges.
Forlængelse af tidsbegrænset lejekontrakt
Når et tidsbegrænset lejemål slutter, kan du og lejeren lave en ny tidsbegrænset lejekontrakt. Det forudsætter dog, at der stadigvæk er en saglig grund til, at lejemålet skal være tidsbegrænset. Denne forlængelse kan evt. tilføjes som en allonge til lejekontrakten.
Et eksempel kunne være, at renoveringsarbejdet omkring ejendommen udskydes med en saglig grund, og at lejeren derfor godt kan bo længere tid i lejemålet.
Eksempel på en tidsbegrænset lejekontrakt
Du kan lave en tidsbegrænset lejekontrakt som en normal lejekontrakt og skrive i kontraktens § 11, at det er en tidsbegrænset lejekontrakt. Du skal angive, hvornår lejeaftalen slutter, hvorfor lejen er tidsbegrænset, og at lejeforholdet er uopsigeligt. Neden for kan du se et eksempel på en paragraf 11, hvor tidsbegrænsningen ville skulle indkrives.
Nedenfor kan du se to eksempler på en tidsbegrænset lejekontrakt.
Her har udlejer angivet, at der er tale om en tidsbegrænset lejekontrakt i kontraktens § 11, og angiver samtidig årsagen til hvorfor der er tale om et tidsbegrænset lejemål samt hvornår lejekontrakten er gyldig til og dermed hvornår lejer skal være fraflyttet lejemålet. I begge tilfælde er der desuden skrevet, at lejer har mulighed for at opsige den tidsbegrænsede lejekontrakt med hhv. 1 eller 3 måneders varsel.
Ofte stillede spørgsmål
En tidsbegrænset lejekontrakt er en lejeaftale, som har en udløbsdato, hvor lejeren skal fraflytte lejemålet.
Hvis udlejeren har en saglig grund. Det kan være udstationering, sygdom eller renovering i lejemålet, som gør, at udlejeren i en periode ikke selv kan bo i lejemålet, eller at lejeren på et tidspunkt er nødt til at flytte.
Det kan man ikke, da tidsbegrænsede lejekontrakter er uopsigelige, medmindre andet er nævnt i lejekontrakten. Når tidsperioden er udløbet, vil lejemålet automatisk blive opsagt. Derfor skal hverken lejer eller udlejer opsige lejemålet.