Ejendomsinvestering

Allonge til lejekontrakt

Lars Horsbøl,
Ejendomsinvestor
Læsetid: 6 min.
Sidst opdateret: 16/09/2024

Indhold:

En allonge til en lejekontrakt er et tillæg til den eksisterende kontrakt. Allongen laves for at undgå at lave en ny lejekontrakt og bruges, når der opstår ændringer i f.eks. husleje, lejere eller lejeperiode.

Hvad er en allonge?

En allonge er et tillæg til lejekontrakten og kan bruges i stedet for at lave en ændring af lejekontrakten eller oprette en ny. Dermed vil den oprindelige lejekontrakt stadig være gældende, men blot have et tillæg. 

Allongen bruges ofte i forbindelse med ind- og udflytninger, huslejereguleringer eller forlængelser af et tidsbegrænset lejemål.

Tillægget skal følge lejeloven, og det kan erklæres ugyldigt, hvis det er i strid med lejelovens regler.

En allonge kan ikke opsiges eller ændres. Opsiges en allonge, ophører hele lejemålet, da denne er en del af lejekontrakten. Ønsker du at ændre en allonge til en lejekontrakt, kræver det, at der laves en ny allonge, hvor de nye vilkår skrives tydeligt ind.

Når den eksisterende lejekontrakt opsiges, ophører allongen også automatisk, da den er et tillæg til lejekontrakten.

Hvad er en allonge til en lejekontrakt?

I stedet for at udforme en ny lejekontrakt ved ændringer i lejemålet, kan du lave en allonge til lejekontrakten. Det er et tillæg, som træder i kraft, som var det en del af den oprindelige lejekontrakt. 

Et eksempel kunne være, at der står to lejere på en lejekontrakt. Den ene lejer flytter ud, og den anden lejer har fundet en ny person at bo med i lejemålet. Her kan der laves en allonge til lejekontrakten, så den nye lejer står på lejekontrakten. Samtidig sikrer allongen også, at den fraflyttede lejer ikke hæfter for udgifter efter fraflytning.

Hvornår skal man lave en allonge til lejekontrakten?

En allonge kan blive aktuel, når der er ting i lejemålet, der ændrer sig. Her skal du som udlejer lave en allonge, så lejekontrakten passer til de faktiske forhold. Det kan eksempelvis være, hvis der skal tilføjes et navn på en lejekontrakt.

Hvis du ikke ønsker at lave en ny lejekontrakt, kan du som udlejer i stedet vælge at lave en allonge til kontrakten, hvis der er ændringer ved følgende:

  • Ændring af navn(e) på lejekontrakten
  • Ændring af husleje
  • Ændring af relevante kontaktoplysninger, såsom email-adresse mv.
  • Forlængelse af en tidsbegrænset leje


Hvis huslejen eksempelvis stiger som følge af nettoprisindekset, behøver du ikke at lave en ny lejekontrakt med den nye husleje til lejeren. Du kan nøjes med at lave en allonge, som er lige så gyldig, som hvis du lavede en ny lejekontrakt.

Allonge ved forlængelse af lejekontrakt

Du kan lave en allonge som en lejekontrakt forlængelse – f.eks. i forbindelse med forlængelse af en tidsbegrænset lejekontrakt.

Der skal være en god begrundelse for at forlænge lejeperioden, og begrundelsen skal være i forlængelse af den oprindelige grund til, at lejeperioden var begrænset.

Hvis årsagen til den tidsbegrænsede lejekontrakt oprindeligt skyldes et udlandsophold, er det altså ikke tilladt at lave en allonge og angive en anden årsag til forlængelse, f.eks. salg af lejemålet. I dette tilfælde, skal der laves en ny lejekontrakt i stedet for en allonge.

Et eksempel på korrekt anvendelse af en allonge til lejekontrakten kunne være, at lejemålet var tidsbegrænset, fordi ejendommen skulle sælges efter et år. Da året er gået, har du fundet ud af, at du gerne vil vente yderligere et år med at sælge, og derfor kan lejemålet forlænges et år.

Det kan også være, at lejemålet har været tidsbegrænset, fordi du har været ude at rejse i forbindelse med dit job, og dit ophold så er blevet forlænget. Her kan lejemålet forlænges, indtil du vender hjem. 

En tredje god grund kunne være, at lejemålet har været tidsbegrænset på grund af en forestående omfattende renovering i ejendommen, som gør den ubeboelig. Men renoveringen er udskudt, og lejeren kan derfor blive boende i længere tid.

I alle tre tilfælde behøver du ikke at lave en ny kontrakt, men kan blot lave en allonge, som ændrer datoen for lejemålets slutning.

Hvordan laver man en allonge til en lejekontrakt?

Når du laver en allonge til en lejekontrakt, er det vigtigste, at den følger lejeloven. Dette gør allongen gyldig.

Allongen skal laves af dig og skal beskrive:

  • Hvem der indgår i aftalen (dig og lejeren)
  • Hvilken aftale der laves (hvad handler allongen om)
  • Hvornår allongen er gældende fra (bestemt dato)


Derfor skal en allonge starte med at indeholde informationer, der gør det tydeligt for alle parter, hvad der skrives under på. Hvis du som udlejer ønsker at aftale noget med lejer, der først er gældende fra et senere tidspunkt, er det vigtigt, at du er opmærksom på at angive korrekt dato.

Det skal også beskrives, hvilken paragraf eller hvilke vilkår, der ændres fra den oprindelig lejekontrakt. Det kunne f.eks. være lejekontraktens §11, der handler om særlige vilkår, hvor der står, at lejemålet f.eks. er tidsbegrænset.

Der findes ikke en bestemt måde at lave et tillæg på, men vi har et gyldigt eksempel på en allonge til lejekontrakten længere nede på siden, så du kan se hvordan den eventuelt kan se ud.

Fordele ved en allonge til lejekontrakt

I nogle tilfælde kan det være en fordel at lave en allonge, fremfor at udfærdige en helt ny lejekontrakt, eksempelvis i forbindelse med:

  • Tid og omkostninger: En allonge er mindre omfattende end en lejekontrakt at udarbejde og kræver derfor heller ikke oprettelse eller gennemlæsning af en advokat. Den tager desuden meget kortere tid at oprette, da det ikke er alle informationer, der skal skrives ind på ny.
  • Juridisk beskyttelse: Så længe allongen overholder lejelovens bestemmelser, har den samme juridiske beskyttelse som en lejekontrakt. Hverken du eller lejer er derfor dårligere stillet.

Skabelon til allonge til lejekontrakt

Nedenfor ser du et eksempel på en allonge, der har været anvendt i forbindelse med en ny lejer, der er flyttet ind hos eksisterende lejer på adressen.

Eksemplet vil du kunne anvende som en allonge skabelon, som du selv kan tilpasse, så den stemmer overens med den pågældende situation.

Ofte stillede spørgsmål

En allonge er et tillæg til den eksisterende lejekontrakt. Allongen bruges i tilfælde af ændringer. Det kan f.eks. være ved nye navne på lejekontrakten, forlængelse af lejeperioden eller ændring i huslejen.

Du skal lave en allonge til lejekontrakten, hvis der opstår faktiske ændringer i lejemålets forhold. Dermed vil den eksisterende lejekontrakt være faktuel forkert, og der skal laves en allonge.

Når lejemålet opsiges, bliver allongen også automatisk ugyldig. En allonge kan ikke opsiges alene.

Når du laver en allonge, skal den følge lejelovens regler. Ellers kan den erklæres ugyldig. Der er ingen bestemt formel, men Resights har en allonge skabelon, du kan tage udgangspunkt i, hvis du er udlejer.

Lars Horsbøl

Lars Horsbøl

Lars er Co-founder og CEO af dataplatformen “Resights” og vært på podcasten “Ejendomsinvestoren” og “Fremtidsfabrikken”. Som ejendomsinvestor er Lars personligt engageret i ejendomsbranchen.

Linkedin

Mail

Flere begreber

Afkastkrav

Afkastkrav refererer til den forventede fortjeneste, som en investor vurderer er passende kompensation for den risiko, der er forbundet med investeringen.
Lars Horsbøl
Læsetid: 2 min.

Markedsleje

Markedsleje, også kaldet “fri leje” eller “fri markedsleje”, er en måde at fastsætte husleje på, hvor lejens størrelse alene afgøres af aftalen mellem lejer og udlejer.
Mille Venning
Læsetid: 6 min.

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding