Ejendomsinvestering

Gældsgrad

Lars Horsbøl,
Ejendomsinvestor
Læsetid: 3 min.
Sidst opdateret: 07/03/2023

Indhold:

Gældsgrad er en betegnelse for din samlede gæld sammenlignet med din husstands årlige bruttoindkomst. Det er et af mange nøgletal, der kan bruges til at vurdere din økonomiske robusthed.

Hvad bruger man gældsgrad til?

Gældsfaktor bruges til at vurdere din personlige økonomiske situation. Det er et af flere nøgletal, som bruges af långivere til at vurdere din økonomi – altså om du er berettiget til et lån.

Gældsgrad bliver brugt i forskelige sammenhænge med ejendomme:

  • Kredit vudering: Långivere bruger din gældsgrad til at vudere din kreditrisiko. En høj gældsgrad kan indikere, at en låntager kan have svært ved at betale lånet tilbage.

  • Refinansiering: Ønsker du at at refinansiere dit hjem, vil långivere se på din gældsgrad. Hvis gældsgraden er for høj, kan det være svært at få godkendt en refinansiering.

  • Salg af ejendom: Når man sælger en ejendom, kan gældsgraden have indflydelse på, hvor meget profit man kan realisere fra salget. Hvis gældsgraden er høj, vil en større del af salgsprisen gå til at betale gælden ned.

  • Investering i ejendomme: Ejendomsinvestorer kan også se på gældsgraden, når de vurderer potentialet i en investering. En høj gældsgrad kan betyde større risiko, men også mulighed for højere afkast, hvis ejendommens værdi stiger.

Gældsgrad beregning

Gældsgraden beregnes ved at dividere din årlige husstandsindkomst med din samlede gæld (alt gæld du besidder såsom bil og hus). Formlen er:

Gældsgrad = Samlet gæld / Årlig bruttoindkomst

Eksempel på udregning: Du tjener 500.000 kr. om året. Du har 1.800.000 i samlet gæld for hus, bil og andet. Din gældsfaktor er 1.800.000/500.000 altså en gældsfaktor på 3.6 (medium høj).

Hvornår er min gældsgrad for høj?

Gældsfaktor bliver delt op i fem intervaller som strækker sig fra lav til meget høj. De fleste banker acceptere en gældsfaktor på mellem 3-4.

Gældsfaktor over 4

Generelt er en gældsgrad på over 4 betragtet som høj, da det indikerer, at en stor del af ens aktiver er finansieret gennem gæld. Banker har forskellige tilgange men generelt er der risiko for, at du ikke bliver godkendt, hvis du har en faktor over 4. 

Hvis banken har en særlig grad af tillid til din person, kan du blive godkendt til et lån med en højere gældsfaktor. Det kan være en god tilbagebetalings historik eller en række aktiver, som banken opfatter som sikre.

Gældsgrad ved boligkøb

Gældsgrad har en betydelig indflydelse på, om du vil blive godkendt til et boliglån og på den rente, du vil blive tilbudt. Långivere anvender den som en del af deres vurdering af din økonomiske evne til at betale for boligen. Jo højere din faktor er, desto større er risikoen for, at personen ikke vil være i stand til at betale tilbage på deres boliglån.

En høj gældsgrad kan resultere i, at långivere nægter at godkende en ansøgning om et boliglån eller at tilbyde en højere rente. På den anden side, hvis din gældsgrad er lav, kan du muligvis få en lavere rente, da långiveren vil se dig som en mindre økonomisk risiko. Långivere tager også hensyn til indkomst, faste udgifter, kredithistorik og andre faktorer i vurderingen af din økonomi. Du kan læse mere om hvordan du får lån til udlejningsejendomme i dette indlæg: 
Lån til ejendomsinvestering. 

Ofte stillede spørgsmål

Gældsgrad bliver burgt i forskelige sammenhænge med ejendomme som ved kredit vuderinger, refinansiering, salg af ejendom og investering i ejendomme.

Gældsgraden beregnes ved at dividere din årlige husstandsindkomst med din samlede gæld (alt gæld du besidder såsom bil og hus).

En gældsgrad på over 4 betragtet som høj, da det indikerer, at en stor del af ens aktiver er finansieret gennem gæld. Banker har forskellige tilgange men generelt er der risiko for, at du ikke bliver godkendt, hvis du har en faktor over 4.

Lars Horsbøl

Lars er Co-founder og CEO af dataplatformen “Resights” og vært på podcasten “Ejendomsinvestoren” og “Fremtidsfabrikken”. Lars er dybt engageret i ejendomsbranchen og er vært på Ejendomsinvestoren hvor han interviewer aktører i ejendomsbranchen

Linkedin

Mail

Flere begreber

Friværdi

Friværdi er et økonomisk term, der refererer til den værdi, som en ejendom har fratrukket dens samlede restgæld

Læs mere her!
Lars Horsbøl
Læsetid: 3 min.

Pantebrev

Et pantebrev er et skriftligt aftale dokument mellem långiver og låntager, som dokumenterer, at låntager har en gældsforpligtelse til långiver.
Lars Horsbøl
Læsetid: 4 min.

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding