Hvad er en salgsopstilling?
En salgsopstilling er en vigtig del af et boligsalg. Det er et vigtigt dokument for sælger og bliver blandt andet brugt i købsaftalen, som ligger grundlag for skødet.
Salgsopstillingen er altså en boligannonce med alt relevant information om ejendommen såsom købesum, offentlig vurdering, ejerudgifter og andre relevante forhold. Salgsopstillingen er oftest det første dokument, som en køber får adgang til. Meget af informationen der skal bruges i salgsopstillingen kan findes ejendomsdatarapporten.
Hvad skal en salgsopstilling til hus indholde?
Salgsopstilling har ikke nogen bestemte formkrav. Indholdet varierer oftest, hvordan ejendomsmæglere udarbejder dem. Der er dog meget strenge krav til ejendomsmæglerne om, at informationen skal være rigtig og opdateret i dokumentet.
Salgsopstillingen kan blandt andet indeholde:
- Person information
- Information om ejerudgift
- Købesum og finansiering forslag
- Udgifter ifht, vand, el, varme osv.
- Offentlig vurdering
- Grundværdi
- Information om areal (BBR og tinglyste ejendoms areal)
- Ejendomsksatter
- Finansieringforslag
- Nævneværdig renovation
- Forsikringsforhold
- Gæld i ejendommen
- Energimærke
- Servituter
- Udgifter for køber
Er det lovpligtig at lave en salgsopstilling?
Det er lovpligtigt at lave en salgsopstilling, hvis man benytter en ejendomsmægler i salget af sin ejendom. Hvis man nøjes med selv at stå for salget af en bolig, så behøver man ikke lave salgsopstillingen. Det kan dog stadig være værdifuldt for dig som sælger, at få udarbejdet en som salgsmateriale.
Guide til at lave en salgsopstilling
Der findes som sagt ikke bestemte formkrav til at lave salgsopstillinger, men der er nogen trin som kan være en god ide at følge. Det
Guide til at lave en salgsopstilling:
-
Saml information om ejendommen:
Inkluderer grundlæggende oplysninger som størrelse, antal værelser, byggeår, ejerudgifter og lignende. Du skal også have detaljerede oplysninger om ejendommens tilstand, unikke træk. -
Tag gode billeder:
Billeder er en vigtig del af salgsopstillingen. Du kan overveje at hyre en professionel fotograf for at sikre høj kvalitet. Husk at tag billeder fra forskellige vinkler og af forskellige dele af ejendommen. -
Opret/vedlæg en plantegning:
En plantegning kan hjælpe købere med at forstå ejendommens layout. Du kan enten lave en selv, eller få en professionel til at lave den. -
Skriv en beskrivelse:
Skriv en klar og detaljeret beskrivelse af ejendommen. Fremhæv de positive aspekter, og vær åben om eventuelle problemer. -
Fremhæv nøgleinformationer:
Sørg for at nøgleinformationer som pris, størrelse, byggeår, antal værelser, ejerudgifter, og lignende, er tydeligt angivet og lette at finde. -
Inkluder information om området:
Giv oplysninger om det lokale område, herunder skoler, butikker, offentlig transport, og lignende. -
Gennemgå og korrekturlæs:
Når du har samlet alle oplysningerne, skal du gennemgå og korrekturlæse din salgsopstilling. Sørg for, at alt er korrekt, og at oplysningerne er præsenteret på en klar og letforståelig måde. -
Distribuer salgsopstillingen:
Når du er tilfreds med din salgsopstilling, kan du begynde at distribuere den til potentielle købere, enten direkte eller gennem en ejendomsmægler.
Hvordan læser man en salgsopstilling?
Som beskrevet er der en lang række elementer i en slagsopstilling, nogen af disse er vigtige at være opmærksom på end andre når du vurderer en ejendoms potentiale.
Nogen er de vigtigste elementer at være opmærksom på er:
- Generelle oplysninger:
Dette er typisk det første du vil se, og er oplysninger som byggeår, værelser, størrelse og andre specifikationer. I denne sektion er det vigtigt at få et overblik over ejendommens stand, kendte problemer eller skader.
- Billeder og plantegninger:
Kan være burgbare i forhold til at give en bedre forståelse af ejendommens layout og stand som kan styrke eller mindske ejendommens potentiale. - Oplysninger om området:
Salgsopstillingen vil ofte indeholde oplysninger om det område, hvor ejendommen er beliggende, inklusive adgang til faciliteter som skoler, indkøbsmuligheder, offentlig transport, etc. - Omkostninger:
Ud over købsprisen skal du være opmærksom på de løbende omkostninger ved at eje ejendommen. Dette kan omfatte udgifter til forbrug, ejendomsskat, forsikringer, eventuel grundejerforening, og lignende.
Undgå fejl i salgsopstillingen
Som køber har du ret til erstatning fra ejendomsmægleren, hvis det er betydningsrige fejl i deres salgsopstillinger eller hvis den ikke opfylder alle de lovpligtigt oplysninger, da det kan medføre købsaftalen. Det er vigtigt at købsaftaler og slagsopstillinger stemmer over ens.
Du kan undgå fejl i dine salgsopstillinger ved at finde alt offentlig data om ejendommen samlet et sted ved at bruge resights.dk. Her kan du downloade og finde udførlig data såsom servitutter, de seneste ejendomsvurderinger og meget andet.
Ofte stillede spørgsmål
En salgsopstilling er en beskrivelse af en bolig, der indeholder information om ejendommen, og giver køberen vigtige oplysninger om boligen.
Salgsopstilling har ikke nogen bestemte formkrav. Indholdet varierer oftest, hvordan ejendomsmæglere udarbejder dem. Der er dog meget strenge krav til ejendomsmæglerne om, at informationen skal være rigtig og opdateret i dokumentet.
Det er lovpligtigt at lave en salgsopstilling, hvis man benytter en ejendomsmægler i salget af sin ejendom. Hvis man nøjes med selv at stå for salget af en bolig, så behøver man ikke lave salgsopstillingen. Det kan dog stadig være værdifuldt for dig som sælger, at få udarbejdet en som salgsmateriale. Er det lovpligtig at lave en salgsopstilling?