Hvad betyder udstykning af grund?
Udstykning af grund betyder, at din ejendom opdeles i flere ejendomme med hver deres adresse. Udstykningen kan ske ved arealoverførsel, udmatrikulering eller udstykning.
Der kan være forskellige formål med at udstykke grunde. Det kan f.eks. være, at et areal skal bruges til bebyggelse af huse, sommerhuse eller erhvervsbygninger.
Det er normalt, at man får en professionel landinspektør til at hjælpe, når man vil udstykke en grund.
Regler for udstykning af grund
Reglerne for udstykning af grund kan variere afhængigt af, om grunden ligger i en landzone, byzone eller et sommerhusområde.
Herunder gennemgår vi reglerne for alle typer.
Udstykning af grund i landzone
Grunde i landzoner er ofte over 1.400 m2, hvilket er et krav for at kunne udstykke en grund i byzoner. Derfor er det nærliggende at tro, at mange grunde i landzoner kan udstykkes.
Det er dog vanskeligt at få tilladelse til at lave en udstykning i landzoner, fordi landzoner har til formål ikke at ligne byzoner. Derfor vil det også ofte stå i lokalplanen, at grunden ikke kan udstykkes.
En nemmere mulighed er at sælge jord til naboen, hvilket i visse tilfælde kan være skattefrit.
Udstykning af grund i byzone
I byzonerne beskriver lokalplanen, hvad kommunen har tænkt sig at bruge området, hvor ejendommen ligger, til.
Lokalplanen kan også informere om eventuelle forhindringer for udstykningen af grunden.
En selvstændig grund skal i byzoner være over 700 m2, og derfor kan du kun udstykke din grund, hvis arealet er over 1.400 m2. Her kan der være undtagelser, som vil fremgå af lokalplanen.
Ved udstykning af grunde i byzoner skal du også være opmærksom på ejendomsavancebeskatning ved et delsalg.
Du kan undgå at betale ejendomsavance, såfremt din grund opfylder parcelhusreglen. Her skal grunden være under 1.400 m2 (eller ikke være til at udstykke af andre årsager), men du skal desuden også have boet i huset selv.
Hvis grunden kan udstykkes, skal du derfor være forberedt på at betale skat af avancen – det er dog muligt at undgå, da du skattefrit kan sælge den grund, der er bebyggelse på og bygge en ny bolig på den anden grund.
Udstykning af grund i sommerhusområde
For at kunne udstykke en sommerhusgrund skal grunden være mindst 2.400 m2, da det er et krav, at en sommerhusgrund som minimum skal være 1.200 m2.
I sommerhusområder kan der være særlige krav i forhold til lokalplanen. Det kan f.eks. være, at arealerne skal bruges til natur og ikke bebyggelse.
Der er også krav om, at bebyggelsesprocenten på grunden ikke må overskride 15% i sommerhusområder. Her skal bygninger som annekser, udestuer og carporte tælles med.
Udstykning af fritidsgrund
Fritidsgrunde dækker over kolonihaver og andre ikke-helårsboliger, som ikke er sommerhuse.
Fritidsgrunde er beliggende i enten land-, by- eller sommerhusområder og skal følge regler herfor.
Hvis du ønsker at udstykke din grund
Hvis du ønsker at udstykke din grund, skal du starte med at finde ud af, hvilken zone grunden er beliggende i. Det har indflydelse på dine chancer for at kunne udstykke grunden i henhold til lokalplan, lovgivning og registreringer.
Du bør altid anvende en kyndig landinspektør til at hjælpe med udstykningen. Landinspektøren kan hjælpe dig med at indhente forhåndstilladelse og godkendelse hos Geodatastyrelsen.
Udstykningen skal overholde lovgivningen og kommunens lokalplan. Det er lokalplanen, der bestemmer, hvor der kan udstykkes grunde og til hvilket formål.
Hvis der foretages en udstykning af grunden eller matrikulering, skal du og landmåleren desuden være opmærksomme på, at der ikke må opstå en smal jordstrimmel, der adskiller fast ejendom fra enten kyst, åbent vandløb eller sø.
Der skal desuden være adgang til offentlig vej fra alle ejendomme, hvor der er foretaget udstykning eller matrikulering. Adgangen til offentlig vej kan også ske via en privat fællesvej, men i sådanne tilfælde, skal vejen være optaget på matrikelkortet.
Når udstykningen finder sted, vil landmåleren afmærke det gamle skel og orientere naboen. Udstykningen vil blive registreret hos Geodatastyrelsen og tinglysningsretten. Dette kan landinspektøren også være behjælpelig med.
Hvordan påvirker udstykningen min økonomi?
Du skal være opmærksom på, hvordan udstykningen påvirker din økonomi. Når du udstykker din grund, bliver værdien på den enkelte ejendom mindre, og det kan gå ud over beskatningen.
Ofte – og især i større byer, hvor boligpriserne stiger – vil det dog være en god forretning at udstykke sin grund, hvis det gøres professionelt. Derfor er det også vigtigt at bruge en landinspektør.
Ofte stillede spørgsmål
En udstykning af grund betyder, at du opdeler din ejendom i flere særskilte ejendomme, som får deres egen adresse. Har du f.eks. en grund på 3.000 m2, kan du udstykke grunden og få to grunde på 1.500 m2.
Du skal have en landinspektør til at hjælpe dig med udstykningen. Før udstykningen sker, skal du sikre dig, at du har lov til at udstykke grunden i henhold til lovgivningen og kommunens lokalplan.
Du skal være opmærksom på, hvilken landzone din grund ligger i. Der er forskellige regler for udstykning af grunde, alt efter om du bor i en land-, by- eller sommerhuszone.