Adkomst

Estimeret læsetid: 1.5 min.    Sidst opdateret: 03/03/2023

Adkomst er den juridiske dokumentation for, hvem der har ejendomsret over en ejendom. Adkomsten registreres (tinglyses) i et offentligt register (Tingbogen).

Hvad er en adkomst?

At have adkomst til noget vil sige, at man har ret til at råde over det – det kan eksempelvis være en ejendom. Når du overtager en ejendom, skal du have ejendommens skøde tinglyst i Tingbogen, som er et offentligt register over ejerrettigheder for danske ejendomme. 

Når du har tinglyst et skøde, har du adkomst til ejendommen. Et skøde går derfor også under navnet adkomstdokument, da det netop er et dokument, som giver dig rettigheden til en bestemt ejendom.

Erklæring om adkomst

Ved overtagelse af en ejendom kan adkomsten til ejendommen med fordel tinglyses i Tingbogen. Der er dog ikke noget lovkrav om tinglysning af ejendomsret, men det er en god idé, da det alt andet lige sikrer dine rettigheder.

I forbindelse med andelsboliger vil det alligevel typisk være nødvendigt at få erklæret din adkomst til boligen, hvis du fx ønsker at låne penge i banken ved at stille din andel som sikkerhed.

Her er det nemlig nødvendigt for banken at have et juridisk dokument på din brugsret over andelen, hvilket du kan bevise med en erklæring om adkomst.

Skabelon: Se, hvad en erklæring om adkomst i forbindelse med andelsboliger skal indeholde her. 

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding.

Adkomst er ejendomsdata

Idet adkomster registreres i et offentligt register, er det muligt for dig at få adgang til disse oplysninger. Med Resights’ dataplatform kan du nemt og effektivt tilgå samtlige ejendomsdata på en given ejendom, herunder også adkomster.

Var denne artikel nyttig?
JaNej

Lignende begreber:

Skøde

Et skøde er det sidste juridiske dokument i et boligkøb...

Købsaftale

En købsaftale er en juridisk aftale mellem to parter...

Byggeret

Byggeret er din ret som boligejer til at opføre...

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding

Prøv Resights gratis

Opret din egen prøveadgang og se, hvordan du kan få glæde af Resights helt uden binding.